Search
Generic filters
Search
Generic filters
Начало » Оферти » Лазаровден в Етъра и Боженци 2024

Лазаровден в Етъра и Боженци 2024

Цена от: 75 лева

Кратко описание

Етъра пленява и очарова, впечатлява и вдъхновява.. Етъра пренася миналата действителност в реалното време и оставя наследство за бъдещето. Етъра е единствения по рода си музей у нас, в който народния бит е не само съхранен, но и осъзнаван като основната оличителна черта на българина..
Престоя в Етъра е една духовна разходка в света на отминалото време..
А една разходка по калдъръмените улички на Боженци ще ви накара да се отпуснете, да помечтаете, да се вдъхновите. Ще бъдете запленени от красотата на накацалите къщички на два срещуположни хълма сред красива природа..Нека заедно се насладим натези пленяващи кътчета в България..
Автобусна програма с тръгване от Кърджали!

Туристическа програма

Отпътуване от Кърджали в 7.00 ч. по маршрут Кърджали-Хасково-Казанлък-Шипка-Етъра. Почивка за кафе край Казанлък. Отпътуване за възрожденския музей на открито Етъра, построен до притока на река Янтра. В него е пресъздадено българското село от Възраждането със специфичните къщи, чардаци, тепавици и воденици и занаятчийски работилници. Свободно време за разходка по калдъръмените улички и разглеждане на занаятчийските работилници. Можете да опитате от домашно приготвените сладкиши и прясно свареното кафе на пясък.
Посещение на Соколски Манастир. Соколски манастир “Успение Богородично” е основан в далечната 1833 г. Преди близо 2 века. Негов основател е архиепископ Йосиф Соколски, който се установил тук заедно с йеромонах Агапий. Двамата дошли от Троянски манастир. Тук, до малката пещера,  построили малка дървена църква и жилищна сграда. Година по-късно, на мястото на дървената църква е издигнат днешния храм със средства и дарения на селяните от близко разположените села – Етъра и Нова Махала. Въпросната църква е осветена през 1834 г. Две години по-късно, тук е открито килийно училище, в което за известен период от време обучител е Неофит Бозвели. В параклиса на „Свети Панталеймон“ , който се намира до църквата се намира скала, откъдето се смята, че извира целебна вода. Туристите често оставят бележка с желания в пукнатините й, които свети Панталеймон ще помогне да се сбъднат..
Соколски манастир е известен още с активното си участие в националноосвободителните борби. През 1856 г. тук се установява четата на капитан Дядо Никола. По време на Априлското въстания това е мястото, в което е сформирана четата на Цанко Дюстабанов. За жалост обаче, четата му е разкрита и осем от въстаниците са заловени, обесени, а телата им хвърлени в пропаст, недалеч от манастира. Като символ на тази трагедия е построената в средата на двора каменна чешма с осем чучура-соколи, дело на майстор Колю Фичето. Днес тя е символ на манастира. Изключително забележителен архитектурен паметник от средата на 19 век. Васил Левски също се е укривал тук. По време на Руско-турската война манастирът е бил превърнат в болница.
От основаването си до средата на миналия век, Соколски манастир е бил мъжки и в него са служили над 100 монаха. В момента той е девически. Тук може да се пренощува, което дава възможност освен да се потопите в спокойствието и тишината на Габровския Балкан, но и да научите повече за историята на комплекса.
Отпътуване за Боженци. Според легендата основателка на Боженци била търновската болярка Божана. Тя избягала с деветимата си синове когато Търново пада под осванско владичество. Жителите на Боженци-Божанкалий през вековете се занимават с търговия. С конски кервани прекалват кожи, восък, вълна, мед, суджуци, пъстърми, коприна, бубено семе, метални, дървени изделия, платове и обувки из цяла Европа. През XIX в. Божанклий вече са замогнали от търговията и започват да се изнасят по по-големите градове. Изселвайки се обаче те не събарят и не продават къщите си. Така възрожденските боженски къщи остават и до днес такива, каквито са били през Възраждането. Разглеждане на  архитектурно-исторически резерват „Боженци“. Тук ще имате възможността да се разходите по калдъръмените улички  и да разгледате характерните за боженските къщи чардаци, покривите от каменни плочи, ъгловите камини, дърворезбите на таваните. В Боженци се намира и базиликата „Пророк Илия“, на която е построена камбанария още по време на Османското владичество. Също така тук се намира и възрожденска работилница за пречистване на восък. Свободно време за разходка и обяд.
Посещение на храм –паметника Рождество Христово в с.Шипка, построен в чест на победата на Руско-турската освободителна война и епичните боеве, водени в района.
Отпътуване за Кърджали. Пристигане привечер.

27/04/2024

Цена от: 75 лева

Автобус

1 ден

само транспорт

Препоръчана

Абонирайте се за специални оферти:
Абонирайте се за специални оферти:
Абонирайте се за специални оферти:
Copyright © Miss K Travel | Създаден от PixelVision
Scroll to Top

Запитване за Лазаровден в Етъра и Боженци 2024