Search
Generic filters
Search
Generic filters
Начало » Оферти » Перлите на Егея 2024 - Древна Фокея- Айвалък- Чанаккале- Древен Пергамон

Перлите на Егея 2024 – Древна Фокея- Айвалък- Чанаккале- Древен Пергамон

Цена от: 475 лева

Кратко описание

Вижте нашето ново предложение Перлите на Егея- Древна Фокея- перлата от миналото- Древен Пергамон- Луксозния Айвалък- Чанаккале- история и безвремие!
Автобусна програма 4 дни/3 нощувки със закуски и вечери в луксозен хотел 4**** в Айвалък с тръгване от От Пловдив- Хасково – Кърджали.

Туристическа програма

Отпътуване от Кърджали в 04.00 часа и в 04.45 от Хасково по маршрут Капитан Андреево-Узункьопрю – Кешан- -Чанаккале-Айвалък.
Ще преминем през  град Узункьопрю– там се намира най-дългият каменен мост в света. Той е построен над притока на река Марица – река Ергени, близо до турския град Узункопрю. Макар че е на 600 години, той изглежда солиден и непоклатим досега. Историческата забележителност всъщност дава името на самия град – на турски, Uzunköprü означава „Дългият мост“.
Каменният мост е построен от Муслихиддин, който е бил известен за времето си архитект. Неговото издигане е по заповед на османския султан Мурад II. Съоръжението е стратегически важно, защото свързва европейската част на Османската империя на Балканите и Анадола в Азия. Мостът, изграден от камъни, има 174 арки, едни са заострени, други са заоблени. Неговата дължина е 1392 метра по това време, казва плоча, поставена в началото на моста. Сега дължината му е 1238 метра, но не отнема ни най-малко от неговото величие, както и от славата му на най-дългия каменен мост в Турция, Европа и света.
Между каменните колони и сводове на моста има красиви фигури на слон, лъв и различни птици. Река Ергене, която е относително широка на това място, минава под няколко арки. Останалите са на сушата. Каменният мост идва на мястото на дървени мостове, които по една или друга причина са били унищожени. Ето защо султанът дава задача на един от най-добрите си архитекти да изгради здрав каменен мост.
Местните жители разказват легендата за това колко трудно е е бил построен мостът. Строили го трима братя. Носели камъните на главите си. Жените им също идвали на строежа. Но ставало така, че братята с тежък труд полагали основите вечерта, а сутринта те се загубвали. Най-големият брат казал: „Нужна е жертва, ще дадем курбан. Това ще е жената, която първа дойде на моста“. На сутринта сякаш станало чудо – основите за първи път си били на мястото. А трите жени на братята дошли усмихнати заедно, хванати за ръце.
Продължаваме към град Кешан и пристигане около 10.30 часа. Кешан се намира близо до главния път на ферибота за Чанаккале, на час и половина от Одрин и почти два часа път с кола от КПП „Капитан Андреево“. Голяма част от селата на Кешан са запазили своя османлийски дух и в тях може в действителност да се усети повеят на Анадола и рязкото му смесване с европейския привкус.
Във всеки турски град разглеждането на забележителности винаги започва от джамията. И Кешан не прави изключение. Голямата джамия (Hersekzade Ahmet Paşa Camii) е с дълга история. Построена преди 5 века от Ахмед Паша, тя е била свидетел на много исторически събития, разиграли се по тези земи. Цялата джамия е изпъстрена с красиви, ръчно рисувани гравюри, които правят особено впечатление. След нея идва ред на прословутите каменни къщи на Кешан, които са запазили духа и архитектурата на вековете. Те са вечната класика, с която се свързва този град. В широкия периметър на града се намира водопадът Искоко (İskoko Şelalesi), който предлага едно по- различно изживяване. От града и от някои от заобикалящите села има изградени еко пътеки, по които човек може да поеме на дълъг лежерен поход. Отново в покрайнините на града се намира и историческият каменен мост (Tarihi Mercan Köprüsü). Мостът датира още от османско време и се отличава със своите три арки в типично османски стил, които са запазени и до ден днешен. Време за  ароматно турско кафе с прекрасен десерт и кратка почивка /кратък престой  /.
Преминаване по новия въжен мост „Чанаккале 1915“- най-дългият висящ мост в света. Двете опорни колони са високи 318 метра, а строителството му струва 2,8млрд долара.  Мостът беше тържествено открит на 18 март 2022г., когато са честванията на годишнината от военно-морските операции от Галиполската кампания по време на Първата световна война през 1915г. Преминаване по новия мост.  Пристигане в Айвалък. Настаняване в хотел  4**** . Вечеря. Нощувка

Закуска. Отпътуване за древния град Пергамон. (Айвалък – Пергамон – 65 км.). Градът се намира в близост до съвременния град Бергама. Посещение на Храма на изцелението Асклепион – най-старата болница в света, създадена от бог Асклепий. В Пергам, който носи името на своя основател – героя Пергам /син на Андромаха и Хелен, познати образи от древногръцката митология/ се е намирала втората по значение библиотека след Александрийската с богатство от близо 200 000 пергаментови книги. Неслучайно най-големият сватбен подарък, който Марк Антоний прави на Клеопатра, е именно тази библиотека. Входните такси се доплащат на място в турски лири! Обяд в района на Бергама. Връщане в хотела в Айвалък.
Посещение на местността „Шейтан софрасъ“ или „Трапезата на Дявола“, откъдето се открива незабравима панорама към залива на Айвалък с множеството турски острови и третият по големина гръцки остров Лесбос. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

Закуска. Свободно време за релакс или екскурзия по желание срещу допълнително доплащане.
Екскурзия до античния град Фокея – един от дванадесетте йонийски града по малаозиатското крайбрежие на Егейско море, чието име се споменава в Омировата „Одисея“. Според Херодот корабите на фокейците имали по 50 гребци и 500 пасажери и обезпечавали доставките и търговията по цялото Средиземноморие. На старото пристанище на Фокея, откъдето са отплавали за далечните земи, са запазени пет ниши, издълбани в скалите, в които е имало статуи на богинята Кибела, на която моряците са се молели преди път за попътен вятър и благополучно завръщане у дома. Свободно време за самостоятелна разходка из романтичните улички на древния град. Връщане в хотела.Вечеря.Нощувка.

Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване за Чанаккале и кратка разходка. Пешеходна обиколка на забележителностите на града: Репликата на Троянския кон, подарена на града от продукцията на известния холивудски филм „Троя“ с участието на Брад Пит през 2004г. Крайбрежната улица, паметника на Ататюрк, Часовниковата кула, Фетвание сокак с кратка пауза на небезизвестните гофрети. Айнали чаршия и Крепостта Чименлик, построена през 1462г от султан Мехмет II, в която днес се помещава военноморският музей на града.
Отпътуване обратно за България.Пристигане вечерта .

30/03/2024

475 лв

30/03/2024

475 лв

30/03/2024

475 лв

30/03/2024

475 лв

01/02/2024

Цена от: 475 лева

Автобус

4 дни/ 3 нощувки

закуска и вечеря

Препоръчана

Абонирайте се за специални оферти:
Абонирайте се за специални оферти:
Абонирайте се за специални оферти:
Copyright © Miss K Travel | Създаден от PixelVision
Scroll to Top

Запитване за Перлите на Егея 2024 – Древна Фокея- Айвалък- Чанаккале- Древен Пергамон