Search
Generic filters
Search
Generic filters
Начало » Оферти » Приказния свят на Луковит 2024

Приказния свят на Луковит 2024

Цена от: 225 лева

Кратко описание

Един невероятен уикенд, в който ще се насладим на красивата природа на Карлуковския пролом- Пещерата Проходна или наречена още Феномена „Очите на Господ”, една от най-изненадващите български пещери. Ще се разходим по причудливите мостове на екопътека Искър-Панега с тюркоазения цвят на водата на реката. Ще попаднем в света на приказките край Каменните къщи в Карлуково..Ще се изкачим до Скалният манастир Свети Никола-Глигора…И след цялата тази природна красота, ще релаксираме в страхотен Спа хотел..
Автобусна програма с тръгване от Кърджали, Пловдив и София !

Туристическа програма

Отпътуване в 05.00 от Кърджали . Около 12 часа пристигане в Геопарк Искър Панега. Екопътеката следва поречието на река Панега, която извира в близост и е с необичаен синьо-зелен наситен цвят. Екопътеката се намира на територията на парк, носещ същото име, който обединява два отделни района – Карлуковски карстов комплекс и ландшафтен парк „Панега“. Изградени са много места за пикник, барбекюта, пейки, мостчета, вити стълби, които правят маршрута изключително подходяща за отдих. В съчетание с красивите меандри на реката, пъстрите полянки и интересните скални образувания екопътеката Искър-Панега се нарежда между най-красивите в България.Има поверие, че водата, растителността, формата и скалите на това място, създават особен жизнен биотоп и природни енергии, облекчаващи мигрена и нервни напрежения. ВАЖНО!!! Обща продължителността на прехода по екопътека „Панега“ е около 3  часа, като се връщаме по същия маршрут. Лесен маршрут, подходящ за деца и туристи с ниска и средна подготовка!
Отпътуване за гр.Луковит. Настаняване в хотел Дипломат Плаза 4*.Свободно време за разходка из града и релакс в Спа зоната на хотела. Нощувка.

Закуска. Отпътуване за Пещера Проходна. Пещерата Проходна или наречена още Феномена „Очите на Господ” е една от най-изненадващите български пещери. От ерозията и просмукващите се води на тавана на Проходна се е образувал феноменът Окната, известен още като Очите на Бога. Тези две невероятни скални образувания, които представляват почти еднакви по големина дупки с формата на очи, са използвани като символ на Божието проявление във филма „Време разделно”. Пещерата е била снимачна площадка на още няколко български и чуждестранни филма. Със своите 262 метра дължина тя се счита за най-дългия пещерен тунел в България. През 1962 г. е включена в списъка с българските природни забележителности. (Пешеходен преход до пещерата – около 30 минути)
Отправяме се в посока Национален пещерен дом “Петър Трантеев”.Ще се насладим на страхотна гледка. Ще посетим и манастир “ Успение Богородично“ е разположен до с. Карлуково, на 8км от гр. Луковит, сред Искърското дефиле. Според историци в този район е имало тракийски и римски светилища. По време на второто българско царство манастирът е познат под името „Викторова лъка“, но поради многобройните разорения на манастира около него възникват скалните манастири, които са в радиус 2км един от друг, от двете страни на речното корито.
Ще посетим и Скалния манастир Св.Никола .
Скален Манастир „Свети Никола – Глигора“ се намира на около 5-6км от село Карлуково. Разположен е в естествена скална ниша в отвесните скали на живописното Искърско дефиле (местността Долни Глигóр).

До манастира се стига по асфалтовия път за болницата в Карлуково, като преди самата болница вдясно се отбива по чакълест път, през който се шофира 1-2 км, докато се стигне до големи дървени порти. Портите преграждат живописна скална клисура. Пътят продължава още 1.5 км. пеша.
Пред манастира има лековите чешма, от която започва стълбище. Стълбището ще ви отведе до самия манастир.
До църквата са долепени от юг жилищно помещение а от север – стопанска сграда. Всички сгради са двуетажни, защото са изградени на естествен каменен праг в нишата. Пространството, което се образува пред олтара в черквата (ниша дълбока 2 м) е използвано като крипта, където монасите са съхранявали костите на своите починали събратя.
Църквата е била изписана в два живописни слоя. Първият е точно датиран на 1360 г. Вторият слой е от края на 17 век. Предполага се, че при едно от татарските нападения манастирът е бил опожарен, след което конструкцията му е укрепена и е изписан наново.
Според легенда малката пещера зад църквата е била обитавана от монах-отшелник. Той се прославил с богоугодните си дела и местното население издигнало храм на това място.
Ще разгледаме и Каменните къщи. Каменните къщи се намират близо до ж.п. гара Карлуково. Важно е да знаем, че те са частна собственост и са обитавани. Собствениците са много мили и любезно канят минувачите да разгледат и двора. Къщите не се отдават под наем.
Освен че са атрактивни сами по себе си, от тях се открива чудесна гледка към един скален феномен, който прилича на пробита кула и местните наричат Провъртеникът.
Скален феномен „Провъртеника“ се намира на левия бряг на река Искър в красивото Искърско дефиле, близо до село Карлуково. До скалата се стига по пътя за болницата, като след болницата се тръгва по чакълестия път за скалния манастир Св. Георги Чудотворец. Този път отвежда до основата на скалата, но най-добре феноменът се наблюдава от хижа Провъртеника или от околните висоти.
Провъртеника представлява скален отвес с дупка с правилна форма на върха и множество скални кули наоколо. Предполага се, че това е древна обсерватория, защото в дните на слънцестоенето, слънчевите лъчи преминават през отвора.
Отпътуване за Кърджали следобяд.

06/07/2024

225 лв

06/07/2024

225 лв

06/07/2024

225 лв

06/07/2024

225 лв

01/06/2024

Цена от: 225 лева

Автобус

2 дни/ 1 нощувка

закуска

Препоръчана

Абонирайте се за специални оферти:
Абонирайте се за специални оферти:
Абонирайте се за специални оферти:
Copyright © Miss K Travel | Създаден от PixelVision
Scroll to Top

Запитване за Приказния свят на Луковит 2024