Search
Generic filters
Search
Generic filters
Начало » Оферти » Легенди за Врачанския балкан 2024

Легенди за Врачанския балкан 2024

Цена от: 225 лева

Кратко описание

Северозападна България е събрала сякаш най-причудливите природни форми и определено има какво да се види, даже времето няма да ви стигне! Една екскурзия до с.Челопек, Връх Околчица, Враца, Пещера Леденика, Черепишки Манастир, Седемте престола, местността Дядо Йоцо гледа, Вазова екопътека..Природни красоти, исторически и святи места, еко пътека…
Автобусна програма с тръгване от Кърджали ,Пловдив и София!

Туристическа програма

Отпътуване от Кърджали  в 05:00 ч.Преди обяд пристигане в село Челопек при къщата-музей Баба Илийца, където можете да вземете печат за 100-те национални туристически обекта. Къщата-музей Баба Илийца се намира в центъра на Врачанското село Челопек, по пътя за връх Околчица. Музеят е създаден през 2003г от Инициативен комитет от родолюбиви българи и кметството на селото, с помощта на Община Враца и Мемориален комплекс „Ботев път“.Баба Илийца е останала в Българската история с факта, че е помогнала на Ботевата чета след разгромяването ѝ край връх Околчица във Врачанския балкан. С риск за живота си тя спасява един от Ботевите четници. Великият български поет и писател Иван Вазов описва героизма й в разказа си „Една българка.
През 2003 година къщата на баба Илийца е възстановена и днес тя е отворена за посетители всеки ден от 8:00 до 17:00 часа. В къщата е подредена изключително богата и забележителна експозиция от стари предмети на бита и мебели, красиви килими, типични народни носии за този край на България. Голям интерес за туристите представлява родословното дърво на прочутата българка. Къщата се стопанисва от Мемориален комплекс „Ботев път“.Великият български поет и писател Иван Вазов описва героизма и в разказа си „Една българка“.
Продължаваме с  посещение на връх Околчица, където е издигнат паметник в чест на подвига на революционера Христо Ботев и неговата чета, загинали през 1876г. за Освобождението на България. Свободно време за снимки . Отпътуване за най-големия град в Северозападна България – Враца.  Той е отправна точка към множество пещери, водопади и интересни скални образувания. Във Враца се съхранява Рогозенското съкровище, което е най-голямото тракийско съкровище откривано досега. Ежегодно в града се провеждат Ботевите дни, чиято кулминация са митингът-заря на 1-ви юни, провеждан на площад „Христо Ботев“, както и всенародното поклонение на 2 юни на връх Околчица. Девизът на Враца е „Град като Балкана – древен и млад“
Отпътуване за най-популярната и най-посещавана пещера у нас – Леденика. По пътя за пещерата ще спрем за обяд в Комплекс Чайка- перлата на прохода Вратцата, разположен на основния път за пещера  Леденика“  и Врачанската екопътека . Комплексът включва хотелска част, както и огромен  ресторант-градина. Уникалността на това място съчетава в себе си невероятната природна среда, в която се намира комплекса и вкуса на традиционна българска кухня. Покрай комплекса минава река Лева, която с ромоленето си допринесе за приятните мигове. Може да опитате от вкусните ястия. Няколко думи и за невероятния скален феномен Вратцата.
Вратцата представлява ждрело на границата между планината и града. Учудващо малка е реката, която някога е изсякла този пролом през варовиковите скали и за да образува това ждрело. Най високите скали на Балканския полуостров- 600 метра доломити, опасващи прохода от двете му страни. В пролома могат да се видят и запазените останки от средновековната крепост Вратица. С две думи природен парк Врачански балкан заслужава всяка минута и всеки пропътуван километър.
Пещера Леденика  е открита през 1961 г. и се намира се на 16 км от Враца на територията на природен парк Врачански Балкан. Пещерата получава името си от ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват през зимата близо до входа. Била е известна още по времето на османското робство. В нея овчарите са съхранявали овчето мляко. Температурата варира от -7 C до 15 C . Тя разполага с голям брой галерии и интересни карстови образувания, формирани в продължение на дълъг период от време. Дължината и е 320 м и има десет зали. Най-ниската част е първата зала „Преддверие“. Тук се намира огромната ледена колона с диаметър 21м. Могат да се видят различни по форма образувания, някои от тях са с имена – Крокодила, Дядо Коледа, Сокола и др. Някога пещерата е била пълна с вода, но постепенно е изчезнала и е останало едно малко езеро, наречено Езерото на желанията. Свободно време за разходка в красивия парк. Връщане във Враца. Настаняване в хотел. Свободно време за разходка из града. Нощувка.

Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване. По пътя ще  видим природният феномен Ритлите. Ритлите са чудновати скални образувания, които се намират в Искърския пролом до село Лютиброд. Разположени са по двата бряга на реката. Четирите , които са на левия бряг, са значително по-ясно откроени. Наподобяват успоредно разположени скални стени. Скалите се намират в края на село Лютиброд, а до най-високата им част се стига по екопътека. В тунела под Ритлите пък преминава влака от София за Враца. Дължината им варира от 200 до 400 метра, а дебелината от 2,6 до 7 метра. Извисяват се до 80 метра над нивото на река Искър, като пространството помежду им е обрасло в гъста широколистна растителност. Възникването на тези скални форми вероятно се е случила преди 120 милиона години, когато тук е било дъно на море. В миналото римляните са използвали скалните стени като естествени укрепления срещу нашествениците. Част от ритлите са били използвани като част от крепостните стени на средновековната крепост Коритенград. Градът се е простирал до реката, а при археологически разкопки там са открити останки от 9 църкви.
В близост до Ритлите се намира и историческата местност Рашов дол. Там през пролетта на 1876 г. са загинали в битка 10 четници от Ботевата чета. Днес костите им се пазят в малка костница, разположена в местността. От Ритлите до местността се стига за половин час пеш, ако поемете на запад.
Отправяме се към  Черепишки манастир „Успение Богородично“. Черепишкият манастир е построен по времето на цар Иван Шишман. Съществуването на светата обител се свързва със средновековен град, близо до феномена Ритлите, с името „Коритен град“. Според една легенда, името на манастира идва от белеещите се кости на загиналите воини при паметна битка, състояла се в района, на цар Иван Шишман с турските нашественици. Както повечето български манастири, Черепишкият манастир е изгарян и опустошаван неколкократно. В началото на 17 век манастирът е възстановен под давление на видния български иконописец Пимен Зографски. По това време е издигната и сегашната църква.
В годините на Българското възраждане Черепишкият манастир е бил важно просветно средище. През 1797 година тук намира убежище Софроний Врачански. Черепишкият манастир „Успение Богородично“ е любимо място на Вазов и Алеко Константинов, често се определя като най-красивото място на земята.
Най-интересните обекти за разглеждане в манастира, са манастирската църква, високата кула-костница, музеят към манастира и Алековата алея покрай река Искър. Тук не включвам красивите природни гледки наоколо, тъй като вече нееднократно споменах за тях. Манастирската църква е малка, еднокорабна с абсида. В нея могат да се видят интересни старинни стенописи. На видно и високо място в двора на манастира се издига величествена кула-костница, в която се пазят останките на част от Ботевите четници, загинали в битката в Рашов дол. Друга интересна сграда е музеят.
Отпътуване за манастир Седемте престола – част от 100-те национални туристически обекта. Легендата разказва, че обителта е основана през 11 век от 7 боляри, които идват от Бесарабия и се заселват в Балкана. В манастира е пребивавал и Софроний Врачански. В чест на Седемте престола е написано и стихотворението “Клепалото бие”, чийто автор е Иван Вазов, който често отсядал в манастира. Тук ще видите  гробът на  Змей Горянин – известен български детски писател. Свободно време за разходка и снимки.
Разходката по Искърското дефиле е съчетание на красиви природни гледки и посещение на културни забележителности. Самият Искърски пролом е много живописен. Там са Лакатнишките скали и паметникът на дядо Йоцо. Името на скалите, както и на цялата местност, в която се намират идват от завоя, който прави река Искър – с формата на сгънат лакът.  До паметника на Дядо Йоцо се стига по специална отбивка преди село Очиндол. Гледката към реката е невероятна – там старецът е стоял и слушал как се строи на железницата.
Преди обяд пристигане в село Бов. Изкачване по живописната Вазова екопътека до подножието на водопада Скакля, той е четвъртият по височина водопад у нас и една от основните забележителности в община Своге. Представлява каскада, първото стъпало от която е високо близо 85 метра, второто – 20 метра, следвани от няколко по-ниски. Общата му височина е приблизително 120 метра. Падащата от такава височина вода създава невероятно красива гледка. През зимата водопада замръзва и се превръща в едно от най-предпочитаните места за ледено катерене в България. Около самия водопад е изградена еко-пътека с подходящи места за пикник и отмора, която носи и името на Българския поет – Иван Вазов. Говори се, че великият Български творец, любувайки се на гледката, която се открива, се вдъхновява много и сътворява своя разказ “Дядо Йоцо гледа”. Свободно време за разходка, снимки и почивка. Продължителността е около 2 часа в двете посоки общо и  е препоръчително да сте с удобни обувки, раница с храна и вода. Отпътуване за Кърджали и пристигане привечер.

07/09/2024

225 лв

07/09/2024

225 лв

07/09/2024

225 лв

07/09/2024

225 лв

01/06/2024

Цена от: 225 лева

Автобус

2 дни/ 1 нощувка

закуска

Препоръчана

Абонирайте се за специални оферти:
Абонирайте се за специални оферти:
Абонирайте се за специални оферти:
Copyright © Miss K Travel | Създаден от PixelVision
Scroll to Top

Запитване за Легенди за Врачанския балкан 2024