Search
Generic filters
Search
Generic filters
Начало » Оферти » Тодоровден в Копривщица 2024

Тодоровден в Копривщица 2024

Цена от: 70 лева

Кратко описание

Копривщица е градче, прегърнато от Средна гора, с невероятна възрожденска атмосфера и борбен плам за свобода, запазили се и до днес.. Мястото, където на 20 април 1876 г. пуква първата пушка в Априлското въстание.
Всяка година на Тодоровден калдъръмените улици се огласяват от тропота на конски подкови и възгласи на развълнувани ездачи. По стар обичай на този ден, наричан още Конски Великден, се организира традиционната Тодорова кушия, която събира публика от цяла България. Местните мъже украсяват конете с цветни панделки и пискюли и цял ден обикалят из града, яздейки. Стадионът на Копривщица за няколко часа се превърща в истински хиподрум.

Туристическа програма

Отпътуване в 06.00 часа от Кърджали от Дома на Културата. Пристигане в китното старопланинско градче Копривщица, където ще се потопим в духа на празника. Ежегодно калдъръмените улички на града се огласят от подковите на конете, които ще участват в конните състезания по случай Тодоровден.
Ще имаме възможност да посетим  забележителностите на единствения град-музей в България: къща-музей „Георги Бенковски“, представител на типичната еснафска къща от времето на Възраждането; къща-музей „Любен Каравелов“, в която се съхранява експонираната оригинална Каравелова печатница от Букурещ; къща-музей „Тодор Каблешков“ – първият реставриран копривщенски възрожденски паметник, където се пази „Кървавото писмо”; църквата „Успение Богородично“, построена през 1817 година от мирковски майстори, отличаваща се с високата си архитектурно-художествена стойност; Калъчевият мост – наричан още „Първата пушка“, тъй като на 20 април 1876 година е произведен първия изстрел, отбелязващ началото на Априлското въстание. Свободно време за обяд.Наблюдаване на празничните шествия за Тодоровден. Отпътуване за Кърджали около 16:00 ч. Пристигане вечерта.

23/03/2024

Цена от: 70 лева

Автобус

1 ден

само транспорт

Препоръчана

Абонирайте се за специални оферти:
Абонирайте се за специални оферти:
Абонирайте се за специални оферти:
Copyright © Miss K Travel | Създаден от PixelVision
Scroll to Top

Запитване за Тодоровден в Копривщица 2024